Epuizarea la copii
Epuizarea la copii apare indiferent daca un copil este educat acasa sau merge la scoala in mod traditional. Schimbarea anotimpurilor in general afecteaza pe foarte multi dintre noi, dar si pe copii.
Cand vine primavara, copii care invata de acasa sunt mai dificil de scos din starea de epuizare. Aceasta s-a instalat dupa cateva luni de invatare continua si stat iin casa in cea mai mare parte a timpului.
Epuizarea la copii – sfaturi utile
Ofera copilului tau un program flexibil
Asigura-te ca petrece destul de mult timp facand sport, plimbare in aer liber, munca fizica in natura etc. Exista o varietate foarte mare de activitati care se pot desfasura in aer liber.
Automatizeaza cat mai multe activitati
Un parinte care ajuta un copil sa invete online sau de acasa, poate automatiza inteligent multe dintre activitatile lui ca parinte, astfel incat o mare parte a zilei sa poate ajuta copilul. Activitatile copilului pot fi bine planificate de catre parinte astfel incat timpul liber sa creasca. Eficientizarea timpului trebuie sa fie mult superioara copiilor care merg la scoala traditionala. Acolo mult timp este pierdut prin trecerea de la o activitate la alta sau prin activitati in grupuri de copii.
Resurse si activitati de calitate
Un program de invatare acasa eficient trebuie sa se bazeze pe resurse si instrumente de calitate.
Pentru a putea realiza teme de calitate online, pe langa un computer si o conexiune la Internet de calitate, copilul are nevoie de o tableta grafica. Astazi, un telefon cu camera pentru fotografii de calitate, o tableta grafica cu softul adecvat, un computer eficient, rapid cu camera video incorporata, microfon, casti etc. sunt indispensabile oricarui copil.
Cere ajutor
Daca elevul lucreaza si intampina dificultati, primul la care ii cere ajutorul este parintele.
Daca parintele nu se descurca sa rezolve problema aparuta, apeleaza la Google.
Aici gaseste o varietate mare de informatii unele mai bune, unele mai putin bune. Pentru intelegerea corecta si profunda a unor notiuni, copilul are nevoie poate de mai multe resurse din care sa invete conceptul. Atentie insa sa nu se piarda in jungla de materiale video / text care apar la o cautare. Trebuie gasite materiale de calitate si care sa asigure eficienta in invatare. Aici parintele poate avea un cuvant de spus din prisma experientei sale. In caz contrar apare frustarea, neintelegerea, epuizarea, pierderea de timp etc.
Sunt pasi mici dar foarte importanti pentru reducerea timpului in care copilul finalizeaza o lectie.
Componenta de socializare
Copilul are nevoie sa fie sprijinit atat de catre cei din familie cat si de catre cei din exterior. Participarea la grupuri de studiu, echipe de joaca, intalniri cu cei de varsta lui etc pot reduce foarte mult apasarea, epuizarea si frustarea.
Copii pot fi dusi in excursii, lasati in tabere, solicitati sa desfasoare activitati extrascolare (muzica, sport, gatit, lucru manual, gradinarit, activitati antreprenoriale etc) sau se pot antrena in activitati in aer liber, joaca etc.