IDE – este un termen foarte des intalnit astazi.
In trecut, codul pentru primele pagini web era scris simplu folosindu-se Notepad.
Lucrurile au evoluat intre timp.
Astazi codul in programare este scris folosindu-se un IDE – Integrated development environment.

Ce este un IDE?

Este un mediu controlat de programare format din mai multe programe care ajuta programatorul in scrierea codului. Software folosit combina intr-un mod fericit mai multe instrumente necesare dezvoltatorilor de soft intr-o singura interfata grafica.
Cu ajutorul unui IDE trebuie sa se poata:

  • construi,
  • depana,
  • testa codul unei aplicatii

Ce functii are un IDE?

Cele mai cunoscute IDE-uri de pe piata au cateva functii foarte utile:

  • editorul de cod cu ajutorul caruia se construieste codul;
  • evidentierea sintaxei care ajuta programatorul in scrierea corecta a cuvintelor cu semnificatie speciala sau a cuvintelor cheie din limbajele de programare folosite;
  • autocomplete care reduce semnificativ numarul de taste apasate de catre user si creste viteza de producere a codului. IDE recunoaste dupa primele litere ce vrea sa scrie userul si ii aduce mai multe variante din care acesta poate alege exact ceea ce doreste;
  • compilatoare care executa codul scris deja – creaza niste fisiere executabile pentru limbajele compilate (C++, C, Java etc) care apoi pot fi rulate in terminal;
  • compilatoare automate pentru anumite limbaje de programare astfel incat compilarea sa fie automata si abstracta;
  • instrumente pentru depanarea codului, determinarea si eliminarea erorilor.

 

IDE
IDE

De ce sa folosesti un astfel de utilitar?

Pentru ca permite realizarea de aplicatii noi foarte rapid fara a instala foarte multe utilitare. Integrarea intr-un IDE a mai multor functionalitati duce la o crestere substantiala a vitezei cu care se poate crea codul. Programatorul poate analiza codul, il poate rula, il poate completa, il poate gestiona continuu cu GIT, il poate organiza si vizualiza in browser etc. fara a comuta intre mai multe aplicatii.
Un IDE este destul de intuitiv de folosit si nu trebuie ca programatorul sa petreaca ore pentru a-l invata. Are foarte multe pluginuri cu care se adapteaza rapid la un limbaj de programare, limbaj de scripting etc. Nu trebuie instalat un alt utilitar.
Toate caracteristicile unui astfel de soft modern au ca scop cresterea eficientei in programare, reducerea timpului de producere a codului prin generarea automata de cuvinte sau propozitii ceea ce reduce numarul de secvente complete de caractere tastate de catre programator.

Ce IDE sa folosesc?

In primul rand un programator nou trebuie sa stie ca existe multe astfel de softuri pe piata: unele mai basic, altele mai performante. Unele specializate pe anumite limbaje de programare, altele care accepta o gama larga de limbaje. Unele care au o interfata mai prietenoasa, altele care sunt mai greu de utilizat. Unele suportate numai de anumite sisteme de operare, altele care merg pe orice sistem de operare etc. Unele free altele platite. Unele destinate dezvoltarii aplicatiilor de desktop altele destinate dezvoltarii aplicatiilor de mobile etc.
Criteriile dupa care poti alege astazi un astfel de soft sunt foarte multe.

IDE
JetBrains

Dintre cele mai cunoscute nume in acest domeniu sunt:
Visual Studio Code
CodeBlocks
– suita de IDE-uri specializate de la JetBrains
– AppBuilder
– Aptana Studio
– Arduino IDE
– Atom
– Brackets.io
– Eclipse
– Microsoft Visual Studio IDE
– NetBeans IDE
– Zend Studio etc.

Lasă un răspuns