Matematica

Matematica si programarea sunt strans legate intre ele.

Se poate invata informatica fara matematica? Daca deschizi orice carte de informatica, te vei convinge in cateva momente, ca matematica este prezenta peste tot.

Marea dilema a multora dintre cei care se gandesc sa invete programare este: am nevoie de matematica? Trebuie sa invat matematica, sau se poate si fara?

Raspunsul este foarte simplu si clar: NU! Nu poti deveni programator fara matematica.

Cei care cred contrarul acestei afirmatii, sunt niste „creatori de continut” in programare. Ei copiaza bucati de cod din diferite tutoriale, le inlantuie si li se pare ca fac programare. Copierea codului scris de altcineva nu reprezinta programare. Programarea este un prces de creatie, plin de imaginatie care consta in dezvoltarea solutiilor tale, proprii pentru problemele pe care le intampini.

Vestea buna pe care o pot primi toti cei care fug de matematica este aceea ca pentru a deveni programator nu ai nevoie de chiar toata matematica studiata in scoala. Cu cat stii mai multa cu atat iti este mai usor – nu incape nici o indoiala in acest sens.

Matematica
Matematica si programarea

Oare de care parte din matematica am nevoie?

In general, ponderea mare o are algebra. Dar si geometria este prezenta. Expresii matematice, functii si operatii de baza, calcule matematice, arii, volume si perimetre pentru figurile geometrice de baza etc.

Dupa ce vei incepe sa scrii linii de cod propriu-zis, vei intelege foarte repede ca nu matematica este de fapt caramida de baza in programare ci logica bazata pe matematica.

Daca esti de acord cu acest lucru, intelegi mai usor poate, de ce copii mici sunt foarte greu de invatat programare adevarata. Multi parinti isi doresc invatarea informaticii de catre copii lor de la varste de 8-9 ani. Procesul este o constructie pe baze inexistente.

De asemenea, gandirea logica folosita in programare va explica de ce programatorii adevarati par niste oameni neadaptati fata de lumea din jur. Ei gandesc mult mai repede si mult mai exact. Precis si concret – gandire matematica.

In concluzie

Matematica si programarea merg mana in mana oricare ramura a programarii ai vrea sa o imbratisezi.