Cum sa explici notiunea de ALGORITM unui copil?
Algoritmii sunt un lucru foarte simplu mai ales ca sunt prezenti în viața noastră de zi cu zi. Ei guverneaza totul din jurul nostru atât activitățile casnice cât și lucrul cu tehnologia.
Un algoritm este o succesiune de pași cu ajutorul careia încerci sa rezolvi o problemă, o sarcina, sa atingi un obiectiv etc.
Ce este algoritmul?
Altfel spus, algoritmul este o succesiune finita și bine definita de pași prin care, pornind de la datele initiale sa ajungem la datele finale.
Sigur ca acești pași nu trebuie inlantuiti la întâmplare. Ei trebuie sa aibă o ordine fireasca și logica.
Dacă încercam să ne uitam în jurul nostru, fiecare dintre noi vom descoperi o mulțime de algoritmi.
Încercam sa identificam cu copii câțiva algoritmi simpli și câțiva pași ai lor:
– metoda de rezolvare a problemei sumei a doua numere;
– felul în care ne facem sandviciul de dimineața;
– felul în care dam un telefon;
– pregatirea unei prăjituri în bucătărie.
Copii pot fi rugati sa scrie și sa descrie proprii lor algoritmi. Astfel ei, descriind etapele pe care le fac de exemplu în programul de dimineața vor explora concepte computationale complicate fără sa știe. Vor lua decizii de genul: dacă m-am spălat pe dinți atunci trebuie să mă imbrac, altfel trebuie să mă spăl pe dinți. Vor costientiza operatii de repetare: cât timp mai este lapte în cana, bea o gura de lapte și pune cana jos.
Descriind etapele prin care își face un castron cu cereale și lapte el de fapt, fără sa își dea seama, va descrie niște secvente, niște pași clari și va constietiza poate doar ca exista o segmentare a actiunilor.
Cum „inteleg” computerele?
Computerele nu înțeleg nimic din ce nu li se spune concret. Ele nu înțeleg ideile noastre, intentiile sau parerile noastre.
La ora de matematica dacă unui copil i se pune în fata un numar de 5 cifre și i se cere identificarea valorii cifrei din mijloc. Copilul se uita la numar și indica rapid valoare cifrei din mijloc. Calculatorul nu poate așa ceva. Lui trebuie sa i se dea o expresie matematica corecta și clara pentru a indica cifra din mijloc a numarului tău. Algoritmii pe care trebuie sa-i conceapa pentru a rezolva astfel de probleme creeaza niste procese de gandire diferite de cele create prin invatarea matematicii.
Pentru aceasta va trebui sa împărțim numărul la 100, de exemplu. În urma acestei impartiri sa retinem catul impartirii. Acesta va fi un numar de 3 cifre cu certitudine. Cifra din mijloc a numarului initial va fi ultima cifra a acestui numar de 3 cifre. Dacă acest nou numar de 3 cifre îl împărțim la 10 și reținem restul acestei impartiri vom putea răspunde întrebării initiale. Vom reusi deci sa spunem care este valoarea cifrei din mijloc a numarului initial de 5 cifre.
Scrierea de algoritmi pentru calculator se aseamana foarte mult cu rezolvarea problemelor de matematica sau alte stiinte exacte.
Ce înseamnă de fapt gândirea algoritmica?
Gândirea algoritmica este de fapt capacitatea de a rupe o problemă complicata în pași mai mici și mai simpli. Acesti pasi ii poți împarți la rândul lor în alți pași pana când pasii la care s-a ajuns sunt destul de simpli pentru a fi rezolvati. Problema finala se obtine făcând drumul invers și rezolvand pe rând pasii pana la finalizarea întregii multimi de pași.
Algoritmii sunt folositi de copii tot timpul. În momentul rezolvarii unei probleme de matematica, copilul apeleaza unul sau mai mulți algoritmi mai simpli. Astfel, fără sa își dea seama, rupe problema în pași mai mici deci folosește o gândire algoritmica. Practicand zilnic, exersand și finalizand experimente creative, copilul își dezvolta aceasta gândire algoritmica.