SALVEAZA 20 DE ORE DIN ZIUA TA IN 4 PASI SIMPLI!!
20 de ore din fiecare zi a ta?
Multi oameni vor sa fie eficienti, productivi, si ordonati, toate in acelasi timp. Multi reusesc.
Dar, daca vrei sa fii un om eficient si productiv, si nu stii cum, acest articol te ajuta.
In doar 4 pasi simpli poti sa scapi de greutatile muncii tale, si sa iti faci zilele mai usoare, mai eficiente si mai productive.
Cei 4 pasi sunt:
Lista ta de prioritati
Foarte multi oameni au o lista de prioritati. Probabil o numesc o lista To-Do.
Probabil ca intr-o zi ai foarte multe taskuri de facut 10-15 poate chiar 20. Dar atunci cand ai o lista plina in fata ta si nu stii de ce task sa te apuci, devii stresat, ceea ce duce la oboseala.
Daca incepi ziua obosit, nu vei fi eficient.
Asa ca, renunta la lista ta plina si ordonata si incearca un alt sistem.
Ai putea incerca o lista dubla. Ai o lista mica pe care incap pana la 5 taskuri si o lista mare pe care incap toate taskurile saptamanii. Alege din lista mare taskurile cu prioritate pentru cariera si viata ta si pune-le pe lista mica. Cand le-ai terminat, taie-le pe ambele liste. Daca mai ai putere si mai vrei sa faci ceva, mai ia un task si rezolva-l.
Intr-un astfel de sistem nu doar ca vei fi mai organizat si eficient, dar vei avea o lista cu doar cateva taskuri in fata ta ceea ce nu va induce stress si nu te va epuiza.
Nu ai o ora fixa de trezire
Nu trebuie sa fii o persoana matinala pentru eficienta. Dar nu trebuie nici sa lenevesti in pat pana la amiaza. Corpul are nevoie de o rutina specifica pentru a invata cand si cum trebuie sa se activeze si sa iti incepi ziua.
Un mod bun de a invata corpul despre eficienta, este de a te trezi la o ora fixa. Poti incerca de la 7-8 sa te trezesti si sa te limitezi cu lenevitul in pat pana la 8.
Atunci cand te trezesti, invata o rutina de exercitii care iti incalzesc si trezesc corpul, mananca un mic dejun usor si placut, apoi ia-ti 30 de minute din dimineata pentru o activitate care te poate bucura: plimbare cu cainele, cititul ziarului, observatul naturii, stirile, cititul unei reviste, articol, sau carti. Sau multe alte activitati relaxante.
Taskuri repetitive
Se poate ca intr-o zi sa repeti un task, chiar dac anu iti doresti asta. Dar in lumea in care traim, exista multe metode de ati eficientiza munca fara a repeta taskuri, cu ajutorul unor software-uri sau a unor roboti AI.
Un exemplu simplu ar fi research.
Sa zicem ca lucrezi la un eseu important si ai nevoie de niste research. Cateva articole, citatii, si sinonime. Dar te duci pe Google si cauti “Citate din operele lui Ion Luca Caragiale”. Google iti aduce diferite articole sau citate rapide, apoi iti arata si niste poze, sau carti de cumparat. Ori, intri pe un articol si iti place cum arata site-ul asa ca incepi sa te uiti pe site la alte lucruri. Te pierzi rapid in ganduri si ti-ai pierdut concentrarea.
Acest task poate fi simplificat folosind o unealta ca ChatGPT:
Timp petrecut cu fata in ecran
Toata lumea are o rutina dimineata. Unii oameni se trezesc fac un dus, se imbraca si fug la birou. Altii se intorc pe partea cealalta si stau pe telefon.
Intreaba-te un lucru: de cate ori stai intr-o zi pe Instagram, Facebook, Twitter, sau TikTok, uitandu-te la ce au postat alti oameni doar din plictiseala.
Traim intr-o lumea populata de social media. Nu putem lasa retelele sociale sa ne ocupe tot timpul. Un studiu a aratat ca in 2020-2022 media timpului petrecut pe telefon a unui adult tanar a fost de 8-10 ore.
Gandeste-te cate lucruri poti face in 8 ore in afara de a sta pe telefon.
Incearca sa te limitezi la 2-3 ore pe zi.
Atat Apple cat si Android ofera widget-uri numite “Screen Time Widgets”. Acestea pot fi folosite pentru a observa cat timp ai petrecut intr-o zi pe telefon.
CONCLUZIE
Pentru a fi mai eficient si organizat incearca sa nu mai ai liste asa lungi, sau sa iti inveti creierul cu prea multe taskuri. Apoi, incearca sa iti creezi o rutina sanatoasa de dimineata cu o ora sanatoasa de trezire. Dupa aceea, incearca sa iti faci taskurile repetitive inexistente prin a folosi diferite unelte, software-uri sau algoritmi. Iar in final, incearca sa iti limitezi timpul petrecut langa un ecran la cateva ore pe zi pentru a fi sanatos, eficient, si organizat.
Incercand sa respecti acesti pasi vei reusi sa salvezi incet dar sigur pana la 20 de ore… Incearca, nu ai nimic de pierdut!
Sper ca acest articol a fost de ajutor!