Invatarea unui nou limbaj de programare poate fi initial grea si plina de provocari. Gasiti o multime de videoclipuri pe YouTube care pretind ca va ajuta sa invatati Python sau orice alt limbaj de programare în 10 minute. Asa ceva nu se poate! Lucrul acesta trebuie inteles de la inceput.

Invatarea programarii

La fel ca si invatarea matematicii sau a fizicii, invatarea unui limbaj de programare este o munca importanta care trebuie facuta temeinic cu perseverenta.

Acesta ar putea fi un prim sfat care se poate da unui incepator. Nu cauta calea scurta ca ea nu exista daca vrei sa devii profesionist. Daca vrei doar sa faci o bucata de cod sa functioneze, atunci 2-3 tutoriale scurte te pot scoate din impas.

Alege metoda TA de invatare

Este foarte important pentru cei care incep sa invete sa gaseasca metoda cea mai buna de invatare pentru ei. Acesta este un proces de durata pe care multi nu reusesc sa-l concretizeze. Acest lucru se intampla pentru ca nu se cunosc pe ei insusi indeajuns. De asemenea ei nu stiu ce este cel mai indicat sa faca pentru a retine si a asimila informatia. Se uita in jurul lor, vad 3 colegi care stau pe Youtube si fac si ei la fel. Poate pentru ei este mai indicat sa invete din carti. Poate ar fi mai bine pentru ei sa isi noteze pe hartie sau in format electronic informatiile utile. Ei trebuie sa exerseze linii de cod pana reusesc asimilarea si intelegerea informatiei.

Bombardamentul informational

Chiar daca procesul de invatare a inceput sa prinda contur, bombardamentul continuu de informatii pe care ti-l confera astazi Internetul nu este intotdeauna ceva benefic. Ajungi la un fel de dezorientare si parca te cuprinde un sentiment de panica deoarece notiunile vin catre tine cu o viteza uluitoare fata de puterea ta de asimilare si de intelegere. Trebuie sa faci o selectie atenta si la sange a materialelor pe care le parcurgi. Daca mai vezi si alte materiale interesante, sa le strangi undeva si sa le pastrezi pentru o parcurgere ulterioara a lor, daca in acel moment vei mai considera ca iti este util.

 

invatarea unui limbaj de programare

 

Cu ce incepi studiul programarii?

Un alt sfat foarte util, deoarece sa ne amintim ca in acest articol ne adresam incepatorilor, ar fi acela de a incepe studiul cu bazele algoritmicii si apoi sa il continui cu bazele limbajului de programare pe care doresti sa il inveti. Foarte putina lume face acest lucru. Ei motiveaza pe de o parte ca nu stiau ca acesta ar trebui sa fie primul pas. Pe de alta parte ei sustin ca timpul pana la care trebuie sa ajunga la un interviu nu ii permite aceasta „deviere de la subiect”. Trebuie setat un timp rezonabil pana la care sa iti propui sa aplici pentru interviuri astfel incat sa reusesti construirea unei baze solide de cunostinte. Daca inveti in pripa si axat numai pe idea de a ajunge la acel interviu, cei care te vor urmari de-a lungul interviului isi vor da seama foarte repede de fragilitatea cunostintelor tale si te vor suprima foarte repede. Dezamagirea si pasii inapoi cu care vei fi propulsat iti pot fi fatali in sensul ca niciodata nu vei mai aplica la un interviu sau vei parasi de tot domeniul.

Greseala este fireasca

Ce nu reusesc foarte multi incepatori sa perceapa corect este idea de a gresi. Greseala este fireasca si normala mai ales la nivel de incepator. Daca nu accepti ca este normal sa gresesti, apare blocajul poate la lucrurile cele mai simple. Cum poti reduce numarul de greseli? Exersand foarte mult, invatand notiunile si procesele pe rand, fixand prin scriere de cod efectiv fiecare lucru pe care il inveti.

Programarea nu este o lectura simpla asa cum nici matematica nu este. Invatarea programarii calculatoarelor nu este despre calculatoare ci despre omul care stie cel mai bine cum sa ii spuna calculatorului ce are de facut pentru a duce sarcina la bun sfarsit si a obtine rezultatul droit de catre om.

Invatare interactiva

Incearca sa inveti interactiv, incearca sa implementezi fiecare idee expusa. Incearca sa creezi tu noi scenarii asemanatoare pentru o problema pe care ai incercat sa o studiezi din curs sau tutorial, implementeaz-o si fii critic si atent si vezi daca este mai buna decat cea prezentata in curs. Incearca sa inveti intai aplicand cunostintele pe probleme mai mici si numai dupa cateva exercitii de acest fel, incearca sa intri efectiv pe un proiect real pe care sa incerci sa lucrezi.

invatarea unui limbaj de programare

Foloseste unelte moderne si performanta in munca ta

Lucrati cu unelte moderne si specializate pe munca voastra. Exista astazi IDE-uri si unelte extraordinar de eficiente si de utile muncii programatorului. Ele te ajuta sa fii eficient, sa nu memorezi comenzi sau denumiri, sa gasesti calea cea mai buna spre o solutie sau alta.

 

Concluzie

Cand incepi sa inveti un limbaj de programare trebuie sa iti fixezi de la inceput niste obiective clare la care vrei sa ajungi, sa iti alegi materialele adecvate din care sa inveti si uneltele integrate pe specificul muncii tale.

Toate aceste au scopul de a te coordona si ajuta eficient in munca ta astfel incat tu sa poti sa pastrezi continuu directia corecta spre tinta pe care ti-ai fixat-o.

 

 

Lasă un răspuns