• 0736-069-356
  • admin@lanteam-solutions.com
  • Cluj, Romania
Blog

CRUD pentru o aplicatie

Ce este CRUD?

CRUD nu este un cuvânt ci el este o abreviere de la termenii CREARE (CREATE), CITIRE (READ), ACTUALIZARE (UPDATE) si STERGERE (DELETE). Acestea sunt cele 4 operatii de baza pe care o aplicație software ar trebui să le poată efectua.

Ce inseamna aceste operatii?

CREATE – crearea unei intrari.

Această intrare ar putea fi un cont, informații despre utilizator, o postare sau o sarcină. Protocolul HTTP care implementează o astfel de operatie va utiliza metoda POST.

In final, intrarea nou creata este adaugata in baza de date folosindu-se metoda INSERT.

CRUD

CITIRE – accesul utilizatorului la datele din aplicatie.

Datele ar putea fi orice, date despre user, datele unui articol, al unui produs etc. Userul care are acces la aceste date si poate cauta printre ele folosind diverse filtre cu metodele find()sau findById(), sau poate valorifica informatiile primite in diverse statistici folosind metoda SELECT in interogarea unei baze de date, etc.

UPDATE – actualizarea unor date existente deja in aplicatie care au fost modificate.

Este o operatie de editare si modificare a datelor din baza de date.

PUT și PATCH sunt protocoalele HTTP cu care se poate implementa o operatie UPDATE.

PUT este folosit cand se doreste actualizarea respectivei intrari apelate.

PATCH este folosit cand se doreste actualizarea numai a unei parti din datele supuse actualizarii.

CRUD

 

DELETE – stergerea datelor din aplicatie.

Stergerea unei intrari din aplicatie înseamnă eliminarea acelei intrari din baza de date si implicit din interfata de utilizare. Acest lucru se intampla deoarece interfata de utilizare a aplicatiei poate arata pe ecran numai date existente in baza de date nu si date care au fost eliminate.

Metoda DELETEeste protocolul HTTP pentru implementarea unei operatii de stergere.

DELETEpoate fi folosit si pentru a sterge o intrare dintr-o interogare SQL.

Aplicatiile CRUD constau din 3 parti:

– un API (sau server) – care contine conține metodele folosite pentru gestionarea datelor;

– baza de date care stocheaza datele si userul poate interactiona cu baza de date, poate face modificari ale datelor din aplicatie

– interfata cu utilizatorul (UI) care ajuta userul sa aiba interactiunea efectiva cu datele.

CRUD-ul unei aplicatii poate fi creat cu oricare limbaj de programare existente acum pe piata si reprezinta primul pas in dezvoltarea unei aplicatii.

Pentru a intelege cum functioneaza o astfel de succesiune de operatii imaginati-va ca va creati un cont nou pe Facebook (CREATE). Adaugati o poza si un numar de telefon si resalvati datele (UPDATE). Prietenii pot vizualiza datele dumneavoastra de contact (READ). Stergeti la un moment dat anumite date din profil sau intregul profil de pe site (DELETE).

Dupa ce stiti toate aceste lucruri, nu va ramane decat sa invatati un limbaj de programare si sa incercati sa creati o prima mini aplicatie care sa aiba implementate doar aceste operatii, in cel mai basic mod cu putinta.

Succes!

Lasă un răspuns