Ai avut vreodata o zi in care a trebuit sa tastezi toata ziua? Ca programator, cu siguranta ca ai multe zile. Dar, nu te-ai intrebat niciodata de ce iti place asa de mult sa tastezi?

Motivele

S-ar putea sa fie tastatura cea care te face sa te bucuri de tastat. Dar se poate sa fie si mouse-ul, monitorul, subiectul, mediul, ziua, muzica, dispozitia ta, sau multi alti factori care rezulta la unicul fapt ca iti place sa tastezi.

The flow

Dar, in realitate, celor care le place sa tasteze, le functioneaza creierul intr-un “spatiu” numit flow. Putem sa ii spunem stare de bunastare sau calmitate.

Atunci cand esti calm si concentrat pe munca ta, parca timpul trece mai repede, cafeaua dispare mai repede si munca este gata parca intr-o ora in loc de doua, asa cum se intampla de fapt. Asta este pentru ca atunci cand creierul tau intra in acest flow, se concentreaza altfel, si este mult mai calm.

Ce are flow de facut cu tastatul?

Ei bine, studiile au aratat ca, asa cum anumiti oameni se bucura de ASMR (Autonomous Sensory Meridian Response – Raspuns Senzorial Meridian Autonom) asa alti oameni se bucura de alte lucuri cum ar fi tastarea, rasfoitul unei carti, sau ploaia. Anumite sunete, il bucura pe creierul nostru mai mult decat alte sunete cum ar fi muzica. Creierul gaseste bucurie in sunete cum ar fi tastarea, ploaia sau muzica relaxanta ceea ce il ajuta sa intre intr-o stare calma, de unde se ajunge la flow.

Atunci cand te poti concentra chiar daca sunt multe tulburari in jurul tau.

Cum stiu ca am intrat in starea de flow?

Atunci cand esti in flow poti lucra intr-o cafenea, la mall, sau si in parc. Creierul tau elimina toate sunetele din jur, concentrandu-se uneori doar pe ce ii place. Tastatura, rasfoitul, sau ploaia.

Cum as putea sa ma concentrez?

Uneori, ai putea avea probleme de concentrare prea mari. Multi factori tulburatori in jurul tau pot duce la aceste probleme. Atunci, poti incerca sa asculti o muzica relaxanta, video-uri cu ASMR, sau sunete de ploaie.

Care sunt factorii tulburatori?

Factorii tulburatori pot fi: tapetele cu prea multe modele, culorile aprinse, sunetele putenice, sau ceva fizic care te deranjeaza mental cum ar fi: cafeaua prea dulce/amara, pixul fara cerneala, foaia indoita.

Unde as putea gasi sunete relaxante?

Pe langa video-uri pe YouTube, exista aplicatii care te pot ajuta sa te relaxezi.

Exemple:

Calm – Sleep, Meditate, Relax – Apps on Google Play

Just Rain – Apps on Google Play

Working Office Trigger Sounds Flow – Album by ASMR | Spotify

Concluzie

Concluzia este ca, creierul nostru trebuie sa fie calm si relaxat pentru a se putea concentra. Daca trebuie sa te concentrezi urgent, intra in flow folosind un sunet care il gasesti relaxant.

Succes la munca!

Lasă un răspuns