• 0736-069-356
  • admin@lanteam-solutions.com
  • Cluj, Romania
Blog

Cum este sa fi un homeschooler sau student international?

Nu te-ai intrebat niciodata, cum este sa fi un homeschooler sau student international? Oare exista o cale mai usoara si mai frumoasa de a invata?

Eu una, sa va spun sincer, nu! Eram tot timpul preocupata sa am note bune, sa invat cel mai bine si sa nu cumva sa nu am media 10.

Dar, acum aproape 3 ani, parintii mei mi-au prezentat o noua modalitate de a invata: homeschooling. La inceput, eram nedumerita. Nu intelegeam nimic. Dar, cu putina rabdare si timp am descoperit ca homeschooling nu inseamna teme, profesori dificili, teze, note, etc. 

Homeschooling pentru mine inseamna un mod superb de a face scoala. Pot sa imi creez fiecare zi ca si cand ar fi una noua. 

De exemplu, cand la scoala de stat parintii trebuie sa trimita adeverinte si notite ca sa te scuteasca, aici asa ceva nu exista. Daca esti bolnav o zi, poti sa stai in pat sa citesti o carte fara sa te gandesti ca trebuie sa le scrii la colegi sa iti trimita temele. 

homeschooler / student international

Cum arata o  zi din viata unui homeschooler?

Pai, pentru inceput, avem ritualul de dimineata. Inainte, obisnuiam sa ma trezesc pe la 6:30 ca sa ma aranjez, sa ma trezesc, sa mananc, sa ma pregatesc, si sa ajung la scoala pana la 7:30. Cand in sfarsit ajungeam la scoala, ma simteam deja obosita.

Ei bine, un homeschooler nici nu trebuie sa ajunga la scoala. 

Daca vreau pot sa dorm pana la 8-9. Daca am chef, dimineata pot sa merg la plimbare. 

Daca asta vreau, pot dimineata sa imi iau o carte, un ceai si un catel si sa ma pun pe canapea pana la 12. 

Daca numai asta vreau, pot sa imi iau pijamaua de Craciun pe mine si sa lucrez din pat. 

Nu ma ingrijorez ca intarziu la scoala. Nu trebuie sa port uniforma. Nu trebuie sa consult orarul. Nu am niciunul din aceste lucruri. Important este ca treaba sa fie facuta de calitate.

Apoi, era reintoarcerea de la scoala. Daca te intorci pe jos acasa sau cu masina, te deconectezi din invatatul aiurit de la scoala. Cand ajungi acasa si mananci pranzul, te schimbi in haine de casa si nu apuci sa te odihnesti pentru ca trebuie sa iti faci temele. Exista zilele dificile in care trebuie la un moment dat sa faci si alte activitati: antrenament, participarea la o petrecere, o activitate extrascolara etc.

Flexibilitatea programului ca si homeschooler

Ca homeschooler, poti folosi diferite unelte cu care sa iti programezi fiecare zi si sa iti gestionezi si eficientizezi programul. Eu folosesc calendarul de la Google si Jira pentru a-mi planifica munca pas cu pas. In fiecare seara calendarul ma ajuta sa vad daca am ceva important ziua urmatoare (vizita la medic, aniversare etc). Jira imi spune exact care taskuri trebuie rezolvate in ziua urmatoare si in cat timp. In functie de toate acestea ma gandesc cum sa imi gestionez eficient ziua de lucru astfel incat ea sa fie consistenta dar si eficienta. Chiar daca este distractiv sa fi homeschooler, este important si sa stii sa iti gestionezi orele de lucru, consistenta, calitatea, volumul, si stilul de lucru.

Zilele de weekend erau cele mai grele. De ce? Pentru ca, daca vrei sa te odihnesti, nu poti pentru ca trebuie sa te pregatesti de meditatii, teze, teste, concursuri, sau competitii. Ori, trebuie sa mergi la meditatii. Ori, poate trebuie sa iti repeti teoria sau trebuie sa-ti raspunzi la intrebarile din lectii. 

Cand esti homeschooler, poti sa faci zilele de weekend zile de weekend si zilele saptamanii sa fie pentru invatat, intrebari, teste, concursuri, lectii, etc.

De asemenea, partea cea mai frumoasa a homeschooling-ului este ca ai timp sa iti urmezi si hobby-urile. De exemplu, daca hobby-ul meu este cititul, atunci pot sa imi fac timp sa stau sa citesc ore intregi. 

Trebuie totusi sa recunosc ca zilele lejere de homeschooler s-au cam terminat. Din 15 decembrie 2020 am devenit din homeschooler un student international. Sunt un elev al scolii Citizens High School cu un GPA 4.0 si urmeaza sa termin liceul in maxim 2 luni.

Ce este GPA?

GPA-ul este media pe care o obtii in urma notelor pe care le-ai primit la teme, intrebari si examene. Media aceea anuala calculata la fiecare materie este punctajul pe care il scorezi la fiecare curs cand ai terminat. GPA-ul este media finala de la toate cursurile. GPA 4.0 este maximul. Este echivalent cu media de 10. Pentru a ajunge la o astfel de valoare, punctajul de la fiecare curs trebuie sa fie intre 90% si 100%.

GPA este de asemenea o valoare importanta pentru admiterea la studiile superioare.

 

Daca vreti sa aflati mai multe informatii despre Citizens High School, sau despre licee asemanatoare, puteti intra aici, sau cauta pe Google “online high school”.

cautare Google

Daca vreti inca putina informatie suplimentara, vreau sa stiti ca eu am acum 14 ani si fostii mei colegi sunt acum in clasa a 7a. Daca nu faceau clasa pregatitoare ei ar fi acum in clasa a 8a. Dar eu, sunt la finalul liceului. 

Cum? Ei bine, acest liceu si acest tip de invatare imi permite sa studiez in propriul ritm cursurile si sa imi proiectez singura viteza, ritmul, stilul, si vointa.

Incurajez orice cititor sa incerce acest stil de invatare. Nu toata lumea poate sa isi controleze si sa isi proiecteze asa invatarea.

Ai nevoie de anumite skill-uri si de o anumita vointa ca sa poti sa fi un homeschooler sau un student international.

Lasă un răspuns