Educația STEM – un concept inovator
Conceptul de educație STEM adică SCIENCE + TECHNLOGY + ENGINEERING + MATHEMATICS este un concept foarte nou pe piața educației românești.
Fiind un concept care își propune îmbinarea tehnologie cu jocul, se consideră că este exact ceea ce se potrivește cu precădere actualei generații de copii și tineri.
Studenții care adopta astăzi acest stil de învățare sunt acei studenți care mâine vor putea dezvolta proiecte complexe. In aceste proiecte va trebui să combine știința, tehnologia, ingineria și matematica.
Niciunul dintre aceste segmente nu trebuie lăsat deoparte. Fiecare își are locul lui bine stabilit, astfel încât formarea completă ca adult să fie desăvârșită.
Copii și tinerii de azi consumă foarte multă informație digitală.
De ce avem nevoie de educație STEM?
Pentru ca viitorul vorbește despre algoritmică, inteligență artificială, robotică, automatizări complexe care pot începe din propria casă. Ele se pot extinde către domenii de vârf ale tehnologiei actuale, interacțiuni complexe cu obiecte conectate si interconectate etc.
Toate aceste lucruri nu pot fi realizate dacă cele patru elemente mai sus menționate nu sunt stăpânite și manevrate eficient.
Cum se începe educația STEM?
Inițial totul începe prin joacă. Copii sunt îndrumați încă din școala primară să facă experimente practice prin care să demonstreze teoriile explicate.
Construcția de algoritmi, roboți, aplicații web, aplicații de mobile etc sunt primii pași pe care îi fac copii, astăzi de la vârste din ce în ce mai fragede.
Pentru copilul modern aceste lucruri sunt singurele care contează. Metodele științifice predate și demonstrate teoretic trebuie să fie transformate în cunoștințe relevante cu aplicație directă în viața de zi cu zi.