Inveti online? Cred ca da! Astazi majoritatea lumii invata online.

Invatarea online a intrat intr-o noua era incepand cu 2020. Daca pana anul trecut, invatarea online se facea doar in cateva domenii, astazi ea a intrat aproape in orice domeniu al stiintei si educatiei.

Educatia unui student realizata folosindu-se surse online – cursuri si informatii in format digital – poate fi o educatie previzibila si adaptabila nevoilor fiecaruia dintre noi.

Exista pe piata cursuri care pot fi urmate atat intr-o succesiune fireasca cat si intr-o succesiune aleatorie asa cum doreste fiecare dintre noi.

Invata online
Invata online

Cursurile online

Un curs online poate fi parcurs in ritmul tau, la tine acasa, in linistea si pacea biroului tau personal. Ai nevoie doar de un dispozitiv de pe care sa il accesezi si internet.

Nu este nevoie de prea mult ajutor suplimentar intelegerea si parcurgerea unui curs online bine facut. In general el este presarat cu numeroase exemple, teme, intrebari, grile, imagini sugestive, filme video explicative etc. Trebuie doar sa iti doresti sa inveti online.

Filmele video in general prezinta o parte a subiectului sau intregul subiect. Ele sunt de o lungime rezonabila, astfel incat studentul sa nu fie plictisit si determinat sa isi piarda concentrarea.

Sistemul romanesc de invatamant a fost si este nepregatit in abordarea unei directii educationale bazate pe resurse digitale.

Inertia din sistem blocheaza in permanenta dorinta unora de a dezvolta resurse si proiecte digitale. Abundenta de informatie de pe piata a dus la o selectie greoaie si uneori gresita a informatiei. Unora le este imposibil sa paraseasca constient starea de confort propriu, efectul fiind in principal neatingerea obiectivelor propuse si in consecinta defaimarea continutului digital studiat.

A cauta in aceasta jungla informationala informatia utila si adecvata varstei si nivelului de cunostinte nu este un proces banal, desi asa pare.

Elevii actuali nu au in principal deprinderi de a cauta, clasifica, gestiona informatii din diverse domenii. Ei nu au deprinderi de a impleti in mod eficient diversele informatii descoperite pentru a obtine o „tesatura” clara si utila lor.

Din multitudinea de lucruri care apar pe ecran la o simpla cautare, trebuie gasite acele informatii care intr-adevar conteaza.

Modul in care se face aceasta alegere trebuie educat de fiecare dintre noi. Este un lucru foarte important. El face parte dintre competentele de baza din secolul nostru alaturi de comunicarea online.

 

 

 

Lasă un răspuns